Szeretettel köszöntelek a ÜNNEPEK KLUBJA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ÜNNEPEK KLUBJA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a ÜNNEPEK KLUBJA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ÜNNEPEK KLUBJA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a ÜNNEPEK KLUBJA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ÜNNEPEK KLUBJA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a ÜNNEPEK KLUBJA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ÜNNEPEK KLUBJA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát [Törölt felhasználó] indította 12 éve
Karácsonyra sütemény receptek
Hozzászólások eddig: 7
[Törölt felhasználó] üzente 12 éve
Mogyorós, csokis kocka
Hozzávalók:
30 dkg nem sózott földimogyoró, 60 dkg étcsokoládé, 30 dkg vaj, 48 dkg cukor, csipetnyi só, 2 zacskó vaníliás cukor, 8 tojás, 20 dkg liszt, 30 dkg ét tortabevonó, 5 dkg fehér csokoládé, a tepsi kikenéséhez: margarin és liszt, nejlonzacskó
Elkészítés:
A mogyorót durvára aprítjuk. Az étcsokoládét darabokra tördeljük, majd a felkockázott vajjal együtt meleg vízfürdőben megolvasztjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót meg a vaníliás cukrot, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd beleforgatjuk a lisztet meg a mogyorót. A masszát 32 x 39 cm-es, liszttel meghintett tepsibe simítjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
A bevonót meg a fehér csokoládét durvára daraboljuk, és meleg vízfürdőben külön-külön megolvasztjuk. A kihűlt tésztát a bevonóval egyenletesen megkenjük. A folyékony fehér csokoládét nejlonzacskóba töltjük, és a zacskó egyik sarkán kis lyukat vágunk. A tésztára egymástól egyforma távolságban csíkokat rajzolunk és fogvájóval összehúzogatjuk. A máz száradása után a süteményt kenyérvágó késsel kockákra vágjuk.
[Törölt felhasználó] üzente 12 éve
Egzotikus karácsonyi torta
Hozzávalók:
3 tojás, 10 dkg + 5 ek. cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 10 dkg liszt, 2 ek. étkezési keményítő, 1 tk. sütőpor, 8 lap vagy 24 g színtelen zselatin, 1 doboz mangó befőtt (kb. 425 ml), 200 g tejszín, 300-300 g kókuszos vagy vaníliás és natúr joghurt, 6 lap vagy 18 g piros zselatin, 1 közepes gránátalma, 4 ek. grenadine (gránátalmaszirup), vagy málnaszörp, 5-6 ek. kókuszreszelék, 1 közepes mangó, 1 karambola (csillaggyümölcs), sütőpapír
Elkészítés:
A szétválasztott tojások fehérjét 3 ek. hideg vízzel kemény habbá verjük. Beleszórunk 10 dkg cukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd beledolgozzuk a tojássárgákat. Végül beleforgatjuk a keményítővel és sütőporral elvegyített lisztet. Az alján sütőpapírral kibélelt 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
Közben a mangóbefőttet lecsöpögtetjük, a tejszínt kemény habbá verjük. A kétféle joghurtot összekeverjük, majd 5 ek. cukorral édesítjük. Az utasítás szerint feloldott színtelen zselatint 3 ek. joghurttal elvegyítjük, és a többi joghurthoz adjuk. Végül beleforgatjuk a tejszínhabot meg a felkockázott mangóbefőttet.
A piskótát a formából kiborítjuk, és a sütőpapír lehúzása után karimát pattintunk köré. Rásimítjuk a joghurtkrémet, letakarjuk és kb. 1 órára a hűtőbe állítjuk.
Az oldalán felvágott gránátalmát szétnyitjuk, és a magokat kiszedjük. A kicsorduló levet felfogjuk, és a magokat letakarva félretesszük. A felfogott gránátalmalevet a grenadine-nal összekeverjük. Vízzel 5 dl-re kiegészítjük, majd felhevítjük és óvatosan hozzáadjuk az utasítás szerint feloldott piros zselatint. Rövid ideig hűlni hagyjuk, majd a joghurtkrémre kanalazzuk. Letakarjuk és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük.
A karima eltávolítása után a torta oldalát és szélét kókuszreszelékkel megszórjuk. A mangót meghámozzuk, húsát a magról vékony cikkekben levágjuk, és süteményformával csillagokat szúrunk ki belőle. A karambolát keresztben felszeleteljük. Végül a tortát mangó és karambolacsillagokkal, valamint a gránátalma-magokkal díszítjük
[Törölt felhasználó] üzente 12 éve
Csokoládés diós-mézes kocka
Hozzávalók:
1 dl folyékony (akác)méz, 1,5 dl juharszirup, 12-13 dkg cukor, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukro, 17-18 dkg vaj, 20 dkg puha aszalt sárgabarack, 5 dkg dió, 5 dkg mogyoró, 4 közepes tojás, 5 dl tejszín, 1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék, 50 dkg liszt, 1 zacskó sütőpor, 40 dkg ét tortabevonó, a tepsi kikenéséhez. margarin és liszt, a díszítéshez: tetszés szerint olajos magvak (dió, mogyoró) és aszalt sárgabarack
Elkészítés:
Láboskában a folyékony mézet a juharsziruppal, a cukorral, a sóval, a vaníliás cukorral és 12-13 dkg vajjal állandóan kevergetve felforraljuk, majd kb. 2 percig főzzük. Keverőtálba öntjük, és 15 percig hűlni hagyjuk.
Közben az aszalt sárgabarackot apró darabokra vágjuk. A diót és a mogyorót finomra daráljuk, majd a tojásokkal, 2 dl tejszínnel, a fűszerkeverékkel, az átszitált lisztttel és a sütőporral együtt a mézes masszába dolgozzuk. Beleforgatjuk a felaprított aszalt gyümölcsöt, és a tésztát margarinnal kikent, lisztezett tepsibe simítjuk (32-38 cm-es). Előmelegített sütőbe toljuk és 175 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
Láboskában a maradék tejszínt felforraljuk, a tűzhely szélére húzzuk, és megolvasztjuk benne az apró darabokra tördelt ét tortabevonót. Belevegyítjük a maradék vajat, fényesre keverjük, majd rövid ideig hűlni hagyjuk. A langyos mázat vastagon, hullámosan a mézes tészta tetejére simítjuk. Kb. 3 órára a hűtőbe tesszük. Végül kockákra vágjuk, és tetszés szerint díszítjük.
[Törölt felhasználó] üzente 12 éve
Mézes kalács
Elkészítés:
76 dkg lisztet, 34 dkg porcukrot, 2 púpos kiskanál szódabikarbónát, 1 zacskó mézeskalács fűszerkeveréket (de lehet őrölt fahéjjal, 10 szem porrá tört szegfűszeggel is helyettesíteni, bár szerintem fűszerkeverékkel az igazi). Hozzáadunk 5 dkg margarint, 4 egész tojást, 4 evőkanál mézet és az egészet jól összedolgozzuk.
A tésztát kis pihentetés után kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki. Megkenjük felvert tojással, kizsírozott és lisztezett tepsiben, közepesen meleg sütőben világos barnára sütjük.
A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, mazsolát sütés előtt rátehtjük a tésztára, a drazsé és cukorféleségek cukormázzal történő felragasztását, illetve cukormázas díszítést a sütés után végezzük el.
Cukormáz:
1 tojás fehérjét verjünk fel nagyon keményre, tegyünk hozzá kb. 12-15 dkg porcukrot és igen jól keverjük ki. (Legalább 20-30 percig kell keverni!!!)
Ha elkészült, elképzelhető, hogy 1 napig még kicsit kemény, de ha nem spóroltad belőle ki a szódabikarbónát, másnapra a levegő páratartalmánál fogva tutira meg fog puhulni.
Több hónapig eláll.
Tárolás: fémdobozban.
[Törölt felhasználó] üzente 12 éve
Hulló csillag
Hozzávalók:
2 dl joghurt, 2 tojás, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl olaj, fél dl rum, 1 kiskanál kakaópor, 40 dkg vegyes, mindenféle aszalt gyümölcs, dió, mandula, szaloncukor, csokoládédarabok, birsalmasajt, kókuszreszelék, narancshéj stb.
Elkészítés:
Legelőször a vegyes, mindenfélét apróra vagdaljuk és a rumba áztatjuk. A joghurtot a tojásokkal simára keverjük. Beleszitáljuk a sütőporral vegyített lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, az olajat és az egészet jól kidolgozzuk. Beleborítjuk a rumos mindenfélt, alaposan összekeverjük és a masszát kétfelé osztjuk. Az egyik felét kakaóporral megfestjük. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibéleljük, és felváltva a kétféle masszát evőkanállal belerakosgatjuk. Ahogyan összefolyik, szép márványos minta alakul ki. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Még melegen a papírt lehúzzuk róla, és nagyobb, csillag alakú kiszúróval kiszúrjuk – vagy csak egyszerűen négyzetekre vágjuk.
[Törölt felhasználó] üzente 12 éve
Havas fenyők
Hozzávalók:
22 dkg porcukor, csipetnyi só, 1 evőkanál rum, 32 dkg finomliszt, 8 dkg finomra darált mandula, 2 tojás, 1 mandulaízű sütőaroma, 5 dkg vaj,
- a töltelékhez: 10 dkg földimogyoró, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrjuk és fóliába csomagolva, hűvös helyen legalább fél órán át pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk és kis fenyőformákat szúrunk ki belőle.
A fenyőket sütőpapírral borított tepsire fektetjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 5-6 perc alatt világossárgára sütjük. A töltelékhez a földimogyorót finomra daráltjuk, majd a mézzel meg a kakaóval simára keverjük. A mogyorókrémmel 2-2 fenyőkekszet összeragasztunk. Kedvünk – és időn – szerint cukormázzal is díszíthetjük, vagy porcukorral meghinthetjük.
[Törölt felhasználó] üzente 12 éve
Mézes puszedli
Hozzávalók:
25 dkg méz, 5 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 2,5 dl tej, 1 csipet őrölt fahéj, 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg, 2 dkg szalakáli, 90 dkg liszt
- a mázhoz: 2 tojásfehérje, 15 dkg porcukor
- a díszítéshez: 3 ek. darált pisztácia (nem sózott)
Elkészítés:
A mézet felolvasztjuk, összekeverjük a margarinnal, porcukorral és egymás után beledolgozzuk a tojások sárgáját. Hozzákeverjük a tejet. A fahéjat összekeverjük a szegfűszeggel, a szalakálival, és ezt is a masszához adjuk. Végül a lisztet is beledolgozzuk. Fontos, hogy a lisztet csak azután adjuk hozzá, ha már minden más hozzávalót elkevertünk egymással. Nagyon alaposan összegyúrjuk, letakarjuk, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Jól gyúrható, nem túl kemény tésztát kapunk.
Másnap lisztezett deszkán kb. 6 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát. A tepsit kilisztezzük (csak lisztezni kell), a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztából különböző formájú karácsonyi figurákat szúrunk ki, nem túl közel egymáshoz a tepsire rakosgatjuk. A sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Tálra szedjük, hűlni hagyjuk és a következő adagot is megsütjük. Folyamatosan dolgozunk. Érdemes két tepsit használni. Vigyázat: nagyon hamar megsül, de nem szabad megégnie, mert keserű lesz.
Ha készen van, elkészítjük a cukormázat, és ezzel bevonjuk a puszedliket.
A cukormázhoz simára keverjük a tojásfehérjét a porcukorral, és a puszedlire kenjük. Kevés darált pisztáciát szórunk rá, és hagyjuk teljesen megszáradni.
Levegőtől védve, jól záródó fémdobozban hetekig eláll, sőt, minél tovább érik, annál finomabb, puhább lesz.
Tipp: a szalakáli lazítja a tésztát, hatása a sütőporéhoz hasonló, de mézes tésztákhoz inkább a szalakáli ajánlható. Ettől finom és omlós lesz a puszedli. Sütés közben kissé kellemetlen íllatot áraszt a felszabaduló ammónia miatt, de ez nem rontja el a süteményt. Szódabikarbónával is lehet helyettesíteni.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás