Szeretettel köszöntelek a ÜNNEPEK KLUBJA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ÜNNEPEK KLUBJA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a ÜNNEPEK KLUBJA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ÜNNEPEK KLUBJA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a ÜNNEPEK KLUBJA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ÜNNEPEK KLUBJA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a ÜNNEPEK KLUBJA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ÜNNEPEK KLUBJA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát V. G. Beáta indította 17 éve
Igaz, ami igaz, még nem sütöttem bejglit.Ennek az is az oka, hogy anyu viszont sűrűn próbálkozott, ám sosem sikerült finom bejglit kivarázsolnia a sütőből.A két rúd, amire ráfogta, hogy bejgli, nagyjából húsvétra fogyott el. Így szépen kikerültük ezt a hagyományt, más édességekkel helyettesítve.Anyu általában szilviát csinált és almáspitét, én túrós és meggyes-mákos rétessel járultam hozzá az ünnephez.A mai napig misztikus valami nekem a bejglikészítés. Egyszer ettem egy nagyon finomat: egyik barátnőm nagymamája sütött kis helyeseket. Omlós volt, a héja nem vált el a belsejétől, se nem édes, se nem édestelen - szóval nagyon finom volt, az illata és az íze itt van még a számban, csak a nagyi nincs már itt a Földön jópár éve.Az interneten keresgéltem, s rengeteg bejgli-receptet találtam. Egyet megosztok itt veletek. A blogban olvashatjátok - ezt találtam a legígéretesebbnek.Kérlek benneteket, bejgli-szakértőket, ha úgy találjátok, hogy ez valóban nyerő recept, jelezzétek itt, a fórumon. Vagy, ha van nektek tuti, jólbejáratott sütivarázslatotok, azt is osszátok meg velem, velünk.S, ha már lúd, legyen kövér! Kiváncsi vagyok, ti milyen menüsorral üdvözlitek a karácsonyt és a családot? Megírnátok?
Hozzászólások eddig: 3
Mohácsiné Zsóka üzente 16 éve
Én már évek óta ezt a karácsonyi bejglit sütöm, nagyon finom, nem csoda, hogy alkalmanként 2-3 adagot kell készítenem belőle olyan kapós. Én a gázkályha 4-es fokozatán szoktam sütni.Karácsonyi bejgli Frank JúliátólTészta: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj,2 dkg élesztő, 3 dkg cukor,csipetnyi só,Diós töltelék: 25 dkg darált dió, 20-22 dkg porcukegy jó nagy savanykás reszelt alma,5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola Mákos töltelék: 25 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 7 dkg mazsola,1 zacskó vaníliás cukor, 2 dl tej,csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj,3 szem összetört szegfűszeg.A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt belekeverem egy dl tejbe a cukorral együtt, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem még a tészta összes alkotórészeit, és alaposan összedolgozom. Ha már sima, akkor 4 kis cipóba osztom és lisztezett deszkán, a tetejét is belisztezve, konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a töltelékeket. A dióshoz a cukrot fél l vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és felkenem rá a töltelékeket. Szorosan összetekerem, és a négy rúd bejglit sütőlemezre teszem egymástól 3 centi távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg helyen hagyom még pihenni. 1 óra múlva újból megkenem tojásfehérjével, és félórai várakozás után az előmelegített, forró sütőben szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt, majd folpackba csomagolva hűvös, száraz helyen tárolom. Akár már három héttel karácsony előtt elkészíthető, így nem kell vele bajlódni az ünnepi forgatagban. (Ezt a bejglit hónapokra is el lehet tenni a mélyhűtőben.)
V. G. Beáta üzente 16 éve
Kedves Magoca!Nagyon köszönöm a receptet és a visszaemlékezést!Egy kérdésem lenne: hány fokos sütőben süssem?Kössz a választ előre is!
[Törölt felhasználó] üzente 16 éve
Karácsony beiglidiós-mákosgesztenyés Lánykoromban arra emlékszem, hogy anyukám mindig diós és mákos kalácsot sütött. Mikor férjhez mentem, anyósomtól tanultam a beigli készitést. Úgy megszoktam, hogy nálunk olyan természetes, hogyh karácsony van, akkor beiglit sütök. Több fée recept alapján t probáltam már, diós, mákos és gesztenyést sütni, de valahogy bmindig visszatérek a Mama receptjéhez.Hogy mi a jó beigli titka? A mai napig nem tudom, mivel egy évben csak egysze sütök, mindig elő kell vennem a receptet. Közben hallok ismerösöktől jó tanácsokat, hogy elöző nap kell bedagsztani és hütőben egy éjszaka állni hagyni. Kiváncsi vagyok a ti vélemenyetekre.Leirom az én receptem:4 db bejgli receptje: Tésztájához összegyúrunk 50 dkg. finomlisztet, 25 dkg. margarint, 4 evőkanál porcukrot, 1,5 dl. tejbenfuttatott élesztőt, 2 evőkanál rumot, 3 tojás sárgáját, csipetnyisót, kevés tejfölt, majd 4 cipóra osztjuk és 1-2 órát pihentetjük.Töltelék: 40 dkg darált diót (mákot) 2 dl. vízzel felfőzünk, hozzáadunk15 dkg. porcukrot, 1 vaníliás cukrot, 10 dkg. mazsolát és sűrűre főzzük,aztán néhány kanál baracklekvárt adunk hozzá, majd kihűtjük.A cipókat egyenként téglalapalakúra gyúrjuk, megtöltjük és egyenként összegöngyöljük. Tojássárgájával megkenjük a felületét, fél órátpihentetjük. Ezután keresztirányba is megkenjük tojássárgájával, majd sütés előtt megint hosszirányba kenjük meg, villával megszúrkodjuk.Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük, és már kész is.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás